Structure of Food Industries and Their Geographical Distribution in Erbil Province

Authors

  • Srwa S. Nooruldeen Department of Geography, Faculty of Education, Koya University, Koya, Kurdistan Region, Iraq.
  • Prof. Dr. Ahmed J. Ismael Department of Geography, Faculty of Education, Koya University, Koya, Kurdistan Region, Iraq.

DOI:

https://doi.org/10.25156/ptjhss.v4n1y2023.pp384-395

Abstract

Abstract:

Components of food Industry and their geographical distributions in Erbil governorate

Food industry is one of the most significant activities of economic development, providing an increase in an individual’s income, creating job opportunities, and mitigating unemployment. In addition to being one of the important and valuable needs, Food industry and its proper distribution are considered as the cause of economic, political, social, and cultural progression and the backbone for the development of provinces and regions in the country, filling out the needs of population as well as being the link between sectors and source of operating natural and human-made incomes. The main aim of the research is to study the geographical distribution of food industry branches and revealing the differences existing among the districts. On the other hand, the research evaluates and explains the components of food industry.

The problem of the research lies in the imbalance of the geographical distribution of food industry branches and types among the administrative units selected in the research. Components of food industry and their geographical distributions in Erbil governorate are divided into three themes: The concept of food industry and its significance, the second theme is the analysis of food industry structure in Erbil governorate, and the final theme is the geographical distribution of food industry in Erbil governorate.

To accomplish the goals of the research, a general scientific methodology has been adopted, comprised of (division, analysis, composition), displaying data and information in terms of graphs, using programs and new analytical tools such as (Excel 2016, Arc GIS 10.8)

In conclusion, the research yielded that food industry in the selected area of the research has its special significance for being considered an essential element of national security, a main branch of national economy, a direct contributor in increasing national domestic product, linking chain between agricultural and industrial sectors, a key principle and basis of commercial sector in the country as well as being an indicator of welfare of citizens.

Downloads

Download data is not yet available.

References

سەرچاوەکان

ابوریه، محمد عبدالمتجلي.( 2008).المشروبات الغازیة والمیاه المعباة، مجلة الصناعات الغذائیة، العلوم والتقنیة، الجزء الاول، عدد 87.

اسماعیل، احمد جلیل.( 2013). التباین المکانی لانماط الاقلیمیة للصناعات الغذائیة في محافظة اربیل، مجلة کلیة الاداب، جامعة القاهرة،مصر، العدد

امین، فواد خالد سعید.(. (2007توطن الصناعات الغذائیة الرئیسیة بمحافظة السلیمانیة (تحلیل مکانی) باستخدام نظم المعلومات الجغرافیةGIS، رسالة ماجستیر، جامعة الموصل، کلیة التربیة.

البوتانی، طلعت محمد طاهر عمر و اسماعیل، احمد جلیل. (2020). دور الصناعات الغذائیة في تحقیق الامن الغذائي (اقلیم کوردستان العراق نموذجا).

التمیمی، عباس علي.( 1981)النمو الصناعي في محافظة البصرة و نینوی، دار للنشر جامعة البصرة.

الجنابي،عبدالزهرةعلي.(2014). الجغرافیة الصناعة، دار صفاء للنشر والتوزیع، عمان.

حکومەتی هەرێمی کوردستان، بەڕێوەبەرایەتی گشتی وەبەرهێنان/هەولێر، بەڕێوەبەرایەتی شارو ناوچە پیشەسازیەکان ،2020

حکومەتی هەرێمی کوردستان،سەرۆکایەتی ئەجوومەنی وەزیران، دەستەی وەبەرهێنان، بەڕێوەبەرایەتی لێکۆڵینەوەو زانیاری،2020

حکومەتی هەرێمی کوردستان، وەزارەتی بازرگانی وپیشەسازی، بەڕێوەبەرایەتی گشتی بازرگانی، بەڕێوەبەرایەتی دروستکراوی دانەوێڵە، لقی هەولێر،هۆبەی ئەفڕان،2020

حکومەتی هەرێمی کوردستان، وەزارەتی بازرگانی وپیشەسازی، بەڕێوەبەرایەتی گەشەپێدانی پیشەسازی،بەشی پلان،2020

حکومەتی هەرێمی کوردستان، وەزارەتی بازرگانی وپیشەسازی، بەڕێوەبەرایەتی گشتی پلان دانان و بەدواداچوون،بەشی پلان دانان،2020

حکومەتی هەرێمی کوردستان، وەزارەتی بازرگانی وپیشەسازی، بەڕێوەبەرایەتی گشتی گەشەپێدانی پیشەسازی،بەشی پلان دانان،2020

حکومەتی هەرێمی کوردستان، وەزارەتی پلاندانان، دەستەی ئاماری هەرێم، بەڕێوەبەرایەتی ئاماری پارێزگای هەولێر،بەشی ئاماری پیشەسازی2020

حکومەتی هەرێمی کوردستان،وەزارەتی پلان دانان، دەستەی ئاماری هەرێمی کوردستان، بەشی دانیشتوان بۆ داتاو زانیاری،2020

سەردانی مەیدانی،2020

سەعید، کامەران تاهیر.( . (2014جوگرافیای عێراق مرۆیی و چالاکی ئابوری، چ1،چاپخانەی نارین.

شریف،ابڕاهیم و ڕسول، احمد حبیب و دهش، السید نعمان .( (1981 جغرافیة الصناعة، دار جامعة الموصل للنشر،بغداد.

العبادي، صادق علي سید.( 2019). تحلیل جغرافي للصناعة في محافظة میسان وافاقها، اطروحة دکتوراه، جامعة البصرة، کلیة الاداب.

العتبی، حسین جمیل کاظم.( 2021). التحلیل المکانی للتوطن لاصناعي في منطقة جمیلة، رسالة ماجستیر، کلیة التربیة، جامعة المتنسریة.

فضیل، عبد خلیل.( 1989). دراسات في الجغرافیة الصناعیة، جامعة بغداد، کلیة التربیة، الطبعة الاولی،بغداد.

کریم، حلاو حسین.(2001). صناعات الغذائیة في محافظة اربیل، رسالة ماجستیر،جامعة صلاح الدین کلیة الاداب.

مبارک، انعمام قرشی.(2006). الصناعات الغدائیة بدولة الامارات العربیة المتحدة بین الواقع وتحقیق الامن الغذائي.

محمد، فارس مهدي.( 2006). الصناعات الغذائیة الکبیرة في العراق، اطروعة دکتوراه، جامعة البصرة، کلیة الاداب.

المملكة العربية السعودية،المؤسسة العامة للتدريب التقنيوالمهني،دليل تخصيص سلامة الاغية(الصناعات الغذائية)،2008.

ناصر، محمد اسماعیل حسن.( 2019). التحلیل المکانی للصناعات الغذائیة في قظاء کرکوک، اطروحة دکتوراه، جامعة تکریت، کلیة التربیة للعلوم الانسانیة.

ناوەندەیی، عبد الرزاق عثمان.(2016). ژینگەی ئابووری پیشەسازی لە هەرێمی،چاپخانەی هەڤاڵ،هەولێر.

النجار ، یحیی غني و کاظم، ریاض جواد.(2017). واقع الصناعة التحویلیة في العراق واستراتیجیات النهوض بها (رویة مستقبلیة)، مجلة کلیة بغداد للعلوم الاقتصادیة الجامعة، عدد 50.

وەزارەتی بازرگانی و پیشەسازی، بەڕێوەبەرایەتی گشتی پلاندانان و بەدواداچوون،پۆڵینکردنی کارگەکانی پیشەسازی بە پێی ISIC 3. 1، 2008.

یونس، یاسین ڕسول.( 2005). تحلیل مسار الصناعات التحویلیة في محافظة اربیل للمدة 1975-2002، اطروحة، جامعة صلاح الدین، کلیة الادارة والاقتصاد.

Baldwin, C. (2009). Sustainability in the food industry. Ames, Iowa: Wiley-Blackwell.

Mustafa, R. O. (2014). Developing economies, Evaluation of Manufacturing Industrial development and a Model for Industrial Development for a Case of Kurdistan Region/Iraq (Doctoral dissertation, Paris, EHESS).

Sadiku, M.N.O., Musa, S.M. and Ashaolu, T.J. (2019). Food Industry: An Introduction. International Journal of Trend in Scientific Research and Development, Volume-3(Issue-4), pp. 128–130. doi:10.31142/ijtsrd23638.

Vieira, E.R. (1996). Elementary food science. New York, N.Y.: Chapman & Hall.

Published

2023-04-11

How to Cite

نورالدین س. ص. ., & اسماعیل پ. د. ا. ج. ا. . (2023). Structure of Food Industries and Their Geographical Distribution in Erbil Province. Polytechnic Journal of Humanities and Social Sciences, 4(1), 384-395. https://doi.org/10.25156/ptjhss.v4n1y2023.pp384-395

Issue

Section

Research Articles